Zin om van 'lucht' te veranderen of plannen om te verhuizen ? 12-02-2021
Vandaag zijn velen op huizenjacht. Gezinnen hebben meer ruimte nodig omdat ze een bureau nodig hebben om aan aan telewerk doen, ze een uitgeruste keuken willen en een woning willen hebben met een grotere en aangelegde tuin, misschien ook met een zwembad. Ben je ook van plan of heb je zin om te verhuizen of een nieuwe woning aan te kopen, dan raden we je aan om met je verzekeringsmakelaar contact op te nemen. Hij zorgt ervoor dat je goed verzekerd bent en voor geen verrassingen komt te staan.
Hoewel de verzekeringsmaatschappijen gedurende een bepaalde overgangsperiode - dat kan tot 4 maanden oplopen - de ‘oude’ woning en de ‘nieuwe’ woning tegelijkertijd verzekeren, raden wij je aan bij een eventuele verhuis contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar, zodat hij de verzekeringsmaatschappij kan verwittigen en het verzekeringscontract kan aanpassen indien nodig.
Er zijn daar verschillende goede redenen voor.
- Indien de kapitalen niet worden aangepast zal bij schade de vergoeding bepaald worden op basis van de kapitalen voorzien in de woning van de ‘oude’ woning. Deze overgangsdekking geldt voor het gebouw, de inboedel maar ook voor de diefstalverzekering. Zo kan de waarde van je nieuwe woning hoger of lager liggen dan de oude woning. Zeker als je naar een woning zoekt met meer ruimte om bijvoorbeeld aan telewerk te doen en daardoor meer meubelen of materiaal moet aanschaffen. We moeten immers vermijden dat je onderverzekerd bent. Een schadevergoeding wordt proportioneel verminderd als je woning en je inboedel voor een te laag kapitaal verzekerd zijn. Stel dat je voor de helft van de waarde van het huis en de inboedel verzekerd bent, dan krijg je bij een schadegeval slechts de helft van het schadebedrag. Je verzekeringsmakelaar helpt je om de juiste waarde van je woning en inboedel te schatten, zodat het evenredigheidsbeginsel kan vermeden worden.
- Of misschien is het risico op diefstal groter en is het gewenst om een diefstalverzekering te onderschrijven? Eén op de twee Belgen is reeds het slachtoffer geweest van een diefstal. De premie van de diefstalverzekering hangt af van de waarde van de inboedel en de ligging van het risico. Je verzekeringsmakelaar geeft je ook tips om diefstalen te vermijden.
- Als je in je nieuwe woning een mooie tuin met een terras en/of zwembad aanlegt, loont het de moeite om in je woningverzekering optie ‘tuin’ of ‘zwembad’ aan te kruisen. Deze waarborg betaalt de schade aan tuinmeubelen of planten na een storm bijvoorbeeld.
- Er liggen zonnepanelen op het dak of je bent van plan om er te plaatsen. Het is goed om na te kijken of ze verzekerd zijn in de woningverzekering.
- Zo kan je ook de auto die bijvoorbeeld in je garage staat in optie ‘gestald voertuig’ laten meeverzekeren in de woningverzekering. De verzekering komt tussen als het voertuig op de oprit of in de nabije buurt van de woning staat. Bij stormschade kan dit wel belangrijk zijn.
Een check-up is niet alleen nodig omdat het risico verandert, ook de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappijen evolueren, zeker op vlak van extra dienstverleningen bij schade. Enkele voorbeelden:
- het onmiddellijk sturen van een hersteller ter plekke
- de terbeschikkingstelling van een veiligheidsdienst en een meubelopslagplaats
- een tijdelijk onderkomen als het huis onbewoonbaar is
- de opvang voor minderjarige kinderen
- de opvang voor huisdieren
- ...